Élelmezési Osztály
Bemutatás
Az Élelmezési Osztály az intézet betegei, munkatársai és vendégek számára biztosítja a napi, 200 – 250 adag étel elkészítését.
Munkatársak:
Élelmezési osztályvezető: Szabó Adrienn
2003–ban végzett a PTE Egészségügyi Főiskolai karán, Pécsen dietetikus szakon. A marcali, zalaegerszegi kórházban dolgozott, dietetikusként majd ezt követően Marcaliban a GYÉK 2000 Kft-nél, majd GAMESZ Szervezetében bölcsődei, óvodai, iskolai, munkahelyi, vendég közétkeztetésben, rendezvényszervezésben is jártasságot szerzett, mint élelmezésvezető. Hospice otthonápolásban jelenleg is dolgozik. Közületeknek, cégeknek is diétás étlapot tervez, kiszabásokat készít. 2023 június 01- től dolgozik intézményünknél.
Az élelmezésen dolgozók létszáma 13 fő. Ebből 2 fő szakács, 1 fő raktáros
Az intézményben ellátott betegek számára gyógyélelmezést végzünk, a kezelőorvos által előírt szükséges étrendet biztosítunk.
Az élelmezési osztály állítja össze a megfelelő tápanyag tartalmú ételeket, segítve ezzel a betegek állapotának javulását, illetve a szövődmények megelőzését.
Az ételkészítések során törekszünk a változatos, ellenőrzött alapanyagokból, megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal készült ételek előállítására.
A készétel minőségét tálalás előtt az élelmezési osztályvezető és a dietetikus kóstolással ellenőrzi, a tálalás az ő jóváhagyásukkal történik.
Az étkeztetési tevékenység saját központi főzőkonyhás rendszerű.
A betegétkeztetéshez nagyrészt különböző diétás ételek alkalmazása szükséges, melyek összetételéről és a receptek állandó karbantartásáról a dietetikusok gondoskodnak. Az élelmezés naponta több mint 50 féle diétával dolgozik, melyek alkalmazását az egyéni tálcás tálalási rendszer és a diétajelölésekhez kialakított színkódolásos módszer teszi lehetővé.
A modern informatikai program lehetővé teszi, hogy az egyes osztályokról a nővérek a betegek kórházi felvételét követően azonnal megrendelhessék a szükséges étrendet.
Az alkalmazott diétákon felül az egyedi betegek speciális igényeit is maximálisan próbáljuk figyelembe venni és a megfelelő táplálás érdekében személyre szabott diétás tanácsadásban részesíteni. Emellett a dietetikusok egyéni és csoportos diétás oktatást is végeznek az osztályos igényeknek megfelelően, minden diétára vonatkoztatva.
Az élelmezési osztályvezető és a dietetikusok által összeállított étlapon előre, választhatnak a dolgozók és a külső igénybe vevők.
Mind a betegek, mind a dolgozók étlapjának elkészítésénél előtérbe kerül a többség igénye és az idényjelleg.
Igyekszünk minél változatosabbá tenni az étlapokat új ételféleségek bevezetésével, emellett rendszeresen szerepel étlapjainkon idényszerű friss gyümölcs.
Az élelmezési osztály tevékenysége során kiemelten figyel az élelmezésbiztonsági szabályok betartására, ezért az MSZ EN ISO 9001:2015, Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok 2.0 MSZ EN ISO 14001:2015 Környezetközpontú irányítási rendszer szabványnak és a HACCP élőírásainak megfelelően működik.
Az osztály elhelyezkedése, elérhetőségek
Siófoki Kórház Rendelőintézet
8600 Siófok, Semmelweis u. 1. G (Gazdasági) épület, földszint
Telefon:
Élelmezésvezető: 0684/501-711 / 219 mellék
Dietetikai Szolgálat: 0684/501-711/ 272 mellék
E-mail cím:
elelmezesvezeto@siokorhaz.hu
dieta@siokorhaz.hu